L’Estança Harmònica, música barroca

Castellón de la Plana

L’Estança Harmònica:

 • Isabel Alcaraz, soprano
 • Josep Rius, flauta de bec
 • Víctor Yusà, violí
 • Miguel Angel López, violí
 • Miquel Falomir, viola
 • Anna Pitarch, violoncel
 • Manel Sifre, clavicèmbal

L’Estança Harmònica és una formació musical vocal i instrumental formada en el 2007 amb la vocació de recrear fonamentalment música dels segles XVII i XVIII amb criteris historicistes. En cada projecte musical preté reproduir fidelment l’estil i els criteris musicals del moment en què es va escriure la música interpretada, tant en els instruments (construïts o adaptats segons els de l’època) com en la tècnica interpretativa. Des del punt de vista estilístic, L’Estança Harmònica té la intenció d’oferir el que avui dia es consideren interpretacions d’època. Eixe posicionament implica:

 • qüestions interpretatives: el fraseig, les dinàmiques, els tempos, les ornamentacions, la densitat harmònica i tot un seguit de tècniques i coneixements que la pràctica habitual en la música culta dels segles xix i xx ha tendit a difuminar i que L’Estança Harmònica, im­mersa en el corrent historicista, vol recuperar en les seues actuacions.
 • la tria d’instruments: són rèpliques dels que s’usaven en les èpoques en què es van concebre les músiques que volem interpretar:
  • clavicèmbal, construït per Roberto Ferrando, és d’estil italià
  • flautes, construïdes per Ralf Helert, rèpliques de diversos models dels segles XVII i XVIII
  • instruments de corda: instruments barroquitzats pel lutier Jaromir Bažant.

L’Estança Harmònica integra músics valencians procedents de diverses localitats. Tots ells compaginen la seua activitat professional com a músics i docents amb una formació musical exigent i especialitzada. Entre els nostres formadors podem citar Enrique Palomares, Javier Carrau, Hiro Kurosaki, Lluís Claret, Sergi Boadella, Joan Ferrer Serra, Lambert Climent, Flavio Ferri-Benedetti, Caridad Zarzo, Yolanda Monsergas, Paul Cortese, Elisabet Woltêche, Jérôme Minis i J. Vicent Giner. Així mateix, compaginen els concerts de L’Estança Harmònica amb la participació en altres formacions musicals com ara Stylus Cubicularis, l’Orquestra Simfònica de Castelló, Quartet A Piacere, Capella de Ministrers, Ensemble La Battaglia, Música Trobada, Nouarcs o l’Orquestra Supramúsica.

L’Estança Harmònica ha recorregut moltes poblacions del País Valencià, especialment, el nord, en les comarques de Castelló i València. Ha oferit concerts de música barroca en festivals, cicles de música sacra, setmanes culturals, en auditoris, museus i cases de la cultura. Però sobretot ha actuat en esglésies, ermites, convents, basíliques i monestirs: són els escenaris per als quals va ser concebuda una gran part de la música barroca. Així, L’Estança Harmònica ha dut a terme cicles musicals inspirats en les estacions de l’any, com ara “Música Sacra a les Portes de la Primavera”, “Sons de Tardor” o “Nadal Barroc”. També ha protagonitzat cicles de concerts inspirats en el patrimoni històric, religiós i arquitectònic de diverses poblacions, com ara “Pelegrinatge Musical per les Ermites Barroques” i “Música Barroca en les Esglésies Monumentals”. D’aquesta manera, L’Estança Harmònica ha portat moltes de les grans obres musicals del barroc europeu a escenaris privilegiats on normalment no arriba la música culta en directe. Aquesta tasca de divulgació ha representat un gran esforç i alhora una gran satisfacció per als músics i per al públic.

L’Estança Harmònica ofereix diversos tipus de concert, al voltant de:

 • Formes musicals barroques (ària, concert, suite, sonata, cantata,…)

 • Monogràfics d’autor (Vivaldi, Telemann, Händel,…)

 • Escoles (barroc italià, barroc francés, barroc alemany,…)

 • Música dels temps litúrgics: Concert barroc de Nadal, Música sacra a les portes de la primavera (Quaresma), Concert de Setmana Santa, etc

 • Concerts temàtics:  per acompanyar Jornades gastronòmiques, Inauguracions, Aniversaris culturals, Actes institucionals, Premis literaris, Jornades culturals, Cerimònies i actes religiosos, Misses Majors, Bodes, Exposicions artístiques, Visites arquitectòniques, Actes conmemoratius, Concerts privats, Fires artesanals i comercials, Actes de Confraries, Festes tradicionals, Presentacions d’obres literàries i artístiques…

 

Requeriments d’espais:

Els concerts han de ser en espais tancats. Són ideals les esglésies, capelles, museus, teatres, auditoris, cases de la cultura, sales d’actes…

 

Isabel Alcaraz González
i.alcaraz@yahoo.es
651 982 636
Tipo de profesional
Música

Clásica

Vídeos
Situación
Avinguda Almassora 49, 8é.22ª, 12005 Castelló de la Plana